LOGO Marathonverhaal

René van den Heuvel Introductie

www.logogeldrop.nl


1. Graag een korte introductie van jezelf.

René van den Heuvel, 49jr. jong. Gelukkig getrouwd en vader van 3 kinderen in de leeftijd van 11, 15 en 17jr. Geboren, getogen en woonachtig in Geldrop. In het dagelijkse leven werkzaam bij Wijdeven in Oirschot en daar verantwoordelijk voor de verkoop van spoelen en transformatoren. Naast hardlopen wekelijks actief bij Hobbyclub Braakhuizen Noord om kinderen van 6 t/m 14jr. creatieve vaardigheden en technieken bij te brengen.

2. Voordat je een marathon gaat lopen, heb je voorheen al enige loopervaring opgedaan. Wat is je loopervaring tot nu toe (inclusief je mooiste hardloopmoment)?

Ik ben sinds 2009 lid van Logo, destijds begonnen in R1 en nu alweer een aantal jaren binnen de P-groep. Sinds die tijd loop ik regelmatig halve marathons of andere kortere afstanden. Het mooiste hardloopmoment vind ik lastig te noemen. Zowel m’n eerste halve marathon in Eindhoven is me bijgebleven als ook snelle tijden bij de Valkenloop en de Vaderdagloop waren geweldige events.

3. De marathon van Berlijn behoort tot de top 5 van de mooiste marathons. Waarom ga jij de marathon Berlijn lopen?

Berlijn wordt mijn debuut op de hele marathon. Nu ik het gevoel krijg dat snellere tijden op de halve steeds lastiger wordt, is het denk ik een geschikt moment een keer een hele marathon te lopen. Tevens wil ik dat graag nog vóór m’n 50ste proberen en in de prachtige stad Berlijn is natuurlijk extra fantastisch.


4. Iedere loper heeft stiekem een eindtijd in gedachte. Welke eindtijd heb je in gedachte?

Haha, tijdens de kick-off bijeenkomst op 25 april waarschuwde Cor Spuijbroek en Egon Triki juist voor terughoudendheid over het noemen van je eindtijd, dat schept nl. alleen maar verwachtingen die je wellicht niet kunt waarmaken. Maar goed, als je toch nieuwsgierig bent, ik word superblij met het uitlopen van mijn eerste hele marathon, maar ga compleet uit m’n dak (als ik daar nog de puf voor heb) bij een tijd van 3 uur 20 min.


5. LOGO bereidt al haar lopers erop voor, dat ze geheel hardlopend (zonder wandelen) de marathon kunnen gaan lopen. Waarom ga jij hardlopend de finish halen, wat is jouw sterke punt?

Ik denk dat elke hardloper wel een doorzetter is en ik ook, zeker omdat ik al enkele jaren ervaring heb met halve marathons. Maar goed een hele is toch anders. Ik heb er vertrouwen in als ik een goede voorbereiding heb gedaan. Daarnaast, als ik ergens voor ga wil ik ook m’n doel bereiken, zeker in Berlijn.

6. In de komende periode kan het af en toe tegenzitten qua trainingsarbeid/-vreugde. Ook tijdens de marathon kun je jezelf flink tegenkomen. Wat is jouw mogelijke zwakke plek waardoor je zou opgeven (buiten een sportblessure)?

Zoals bij 5 aangegeven is opgeven geen optie. Maar als ik toch ’n paar dingen moet noemen die in de aanloop wel n’s lastig kunnen zijn: Tot heden liep ik altijd max. 2x/week, die frequentie en het aantal km’s moet nu behoorlijk omhoog. Waar haal ik dus de tijd om voldoende te trainen vandaan?

Een 2e mogelijke obstakel kan een warme dag zijn op 16 september. Als het warm is ben ik niet op m’n best tijdens het hardlopen. En onbedoeld zit er dan zo’n stemmetje in je hoofd dat zegt ‘René stop er nou lekker mee, ga lekker wandelen’.
 

7. Veel lopers zijn bewust bezig met voeding of letten op alcoholgebruik tijdens de trainingsperiode. Ga je tijdens de trainingsperiode nog iets aan je eigen voedingspatroon en/of drankpatroon doen (ga je er iets voor laten)?

Ja, ik wil er wel ‘iets’ op letten maar niet teveel, er is meer in het leven dan hardlopen bij Logo J.

Wellicht minder biertjes in de weken vooraf en meer gerichte voeding in de aanloop. Ik luister goed naar de tips van Mark Musters, onze voedingsdeskundige in de P-groep.

8. Gewicht is een dingetje voor veel lopers. Men zegt wel eens: “iedere kilo is 3 minuten tijdens de marathon”. Wil je nog kilo’s afvallen de komende 4 maanden? Zo ja, hoeveel?

Ik afvallen? Nee dat zeker niet, dat is thuis niet toegestaan, bij mij is het juist andersom. Door de intensieve trainingsarbeid moet ik er denk ik m.n. voor zorgen op gewicht te blijven. En die 3 minuten minder maken denk ik niet het verschil.

9. Veel lopers houden een logboek bij. Ga jij dat doen? Zo ja, wat zet je er zoal in.

Nee, ik ben niet van plan een Berlijn logboek bij te houden. Ik heb jarenlang m’n wedstrijduitslagen genoteerd in een Excelsheet, incl. bijzonderheden zoals hardslag, weersomstandigheden, doorkomsttijden, pijntjes, etc. Toen vorig jaar m’n PC crashte was ik het bestand kwijt en ben ook niet meer opnieuw begonnen. Wel upload ik na afloop van een goede training of wedstrijd de gegevens van m’n Garmin om vervolgens de loop te analyseren op km-tijd en hardslag, daar houd ik natuurlijk wel aan vast.

10. Dinsdag 22 mei was de kick-off voor de marathon Berlijn groep. Hoe heb je dat ervaren?

Het zijn lopers uit verschillende groepen van Logo, mooi om te zien dat iedereen individueel bezig gaat met dat ene doel: uitlopen van zijn/haar persoonlijke Berlijn Marathon. Maar dat er daarnaast ook een groepsgevoel ontstaat dat denkt ‘yes we can’ en er vervolgens ook samen een gezellige reis van maakt.

 

11. LOGO heeft een 16 weken trainingsschema voor jou opgesteld. Waar zie je tegen op?

Zoals eerder aangegeven tegen de verhoging van de trainingsarbeid. Jack Ernest heeft de P-groep een trainingsschema verstrekt met pieken naar 94 km/wk. Waar haal ik de tijd vandaan om dat te realiseren? Misschien valt ’t achteraf mee, maar dan schrijf ik dat nog wel.

12. Voor velen valt de trainingsperiode precies in de vakantie. Hoe hanteer je je trainingsschema tijdens de vakantie?

Elk jaar gaan we met ons gezin kamperen in Frankrijk of Italië en elk jaar loop ik in de vroege ochtend juist in de vakanties meer dan thuis. Dit jaar gaan we daarom bewust naar de Dordogne waar de mogelijkheden om te trainen goed zijn, dus daar heb ik alle vertrouwen in.


13. Het gaan lopen van een marathon kan ook een aanslag zijn op het gezinsleven. Wat vindt het “thuisfront” van jouw deelname aan de Berlijn Marathon?

Deze vraag ligt gevoelig. Het thuisfront steunt me wel in de huidige voorbereidingen maar verklaart me anderzijds ook wel voor gek. Er zijn legio voorbeelden van hardlopers waar het lopen door blessures zijn tol heeft geëist. Fit en heel blijven is dan ook een belangrijke voorwaarde voor Berlijn. Vooralsnog heb ik dan ook akkoord voor de deelname aan één Marathon, we zullen zien….

14. Een goede coach helpt je er doorheen! Welke (on-)bekende Nederlander zou je als marathoncoach willen hebben en waarom?

Sport heeft altijd mijn bijzondere interesse gehad, zo ook hardlopen. In mijn jeugd waren mannen als Gerard Nijboer en Marti ten Kate dé Nederlandse toppers op de marathon. Het lijkt me geweldig om tips van dit soort mannen te mogen krijgen.

Kort nadat ik me had aangemeld bij Cor Spuijbroek kocht ik als voorbereiding het boek ‘Op weg naar de Marathon’. Ik dacht ‘als ik dit boek gelezen heb weet ik alles’, blijkt de schrijfster (zonder enige hardloopervaring vooraf) een dagboekbundel gemaakt te hebben van haar voorbereidingen, inmiddels ligt dit boek al maanden ongeopend op m’n nachtkastje en ben verbleven op pag. 30. Laat mij maar lekker bij Logo praktische ervaring op doen.


15. Als je de marathon zou lopen voor een goed doel, welk doel is dat en waarom?

Egenlijk twee. Een studievriend van me uit Nuenen vecht momenteel tegen de spierziekte ALS, tijdens de van Goghloop op 2 juni jl. sprak ik voor aanvang zijn broer. Ik heb tijdens deze 4 rondjes in Nuenen aan niets anders kunnen denken. Daarnaast hebben mijn beide ouders Kanker gekregen en zijn uiteindelijk hieraan overleden. Als ik een marathon zou kunnen lopen met doel deze beide verschrikkelijke ziektes definitief uit te kunnen bannen zou ik direct starten, desnoods ongetraind. 


16. Je hebt het gehaald, je komt emotioneel over de finish. Aan wie zou je jouw marathon willen opdragen?

Aan de mensen waar ik het in de voorgaande vraag over had, mijn ouders en Bart.

17. Wie is/zijn "jouw” LOGO maatje(s) tijdens de marathon?

Tijdens elke wedstrijd zoek je een maatje of groepje (ook niet Logo) waarmee je denkt samen de finish te kunnen bereiken, dat zal in Berlijn misschien ook gebeuren. Meestal proberen we samen vooraf binnen de P-groep km-tijden af te spreken, maar vaak is na één kilometer het plan al in duigen en loopt iedereen z’n eigen wedstrijd. Ik denk dat dit in Berlijn ook gaat gebeuren.


18. Met welke LOGO-loper zou je samen over de finish willen komen en waarom?

Het lijkt het me een geweldig gevoel om samen met elk willekeurig Logo-lid te mogen finishen. We zullen het zien, ik zal in de laatste km. goed om me heen kijken op zoek naar de rood/grijze Logo shirts.

19. SERGE heeft een 5-daagse reis voor LOGO opgezet. Naar welke 3 punten uit de sportreis kijk je uit?

Erik Bekkering heeft het telkens over de Erdinger (alcohol vrije sportdrankjes) die bij de finish in Berlijn staan, dat lijkt me wel een hoogtepunt, ik heb er nu al zin in. Voor de rest laat ik me volledig verrassen en alles op me af komen.

20. Wil je nog iets kwijt waar we je nog niet naar gevraagd hebben?

Ja, iedereen veel succes met zijn/haar eigen voorbereiding.



bezoekadres:
Lopersgroep Geldrop e.o.
Zwembadweg 13

5663 PL  Geldrop

info@logogeldrop.nl

Terug naar boven