Nieuws

Last van Hooikoorts....

18 april 2019
www.logogeldrop.nl

In het kader van vragen over gezondheid en trainen deze keer iets over hooikoorts. In deze tijd van het jaar kijkt een groot deel van de mensen met verlangen uit naar het begin van het voorjaar en het mooie weer. Een ander deel van de mensen realiseert zich met afgrijzen dat de hooikoorts in aantocht is. Vooral dit jaar lijkt er van een heuse aanval sprake. Branderige- of tranende ogen, verstopte- of loopneus, niezen, wat vaak leidt tot gebruik van veel middeltjes en medicatie waar niet iedereen blij van wordt. Een goed alternatief voor al deze middeltjes is het gebruik van Medical Taping oftewel de: ‘hooikoortstape’. De methode werkt vaak uitstekend en vaak ziet men na 1 of 2x tapen een resultaat waarbij geen of minder medicijngebruik meer nodig blijkt.

Maar er zijn vanzelfsprekend ook vragen over. Want waarom werkt het nu eigenlijk? Hoe kan zo’n tape op rug en borst invloed hebben op een allergische reactie? En waarom werkt het niet altijd? En waar kan ik terecht?


Hooikoorts
Bij hooikoorts zorgt de allergische reactie voor verschillende symptomen. Jeuk, een loopneus of juist een verstopte neus en niezen wordt veroorzaakt door de histamine reactie in de bovenste luchtwegen. Dit wordt allergische rhinitis genoemd. In de lagere luchtwegen veroorzaakt de allergische reactie benauwdheid, een piepende ademhaling en hoesten. Dit wordt allergische astma genoemd. Tegenwoordig wordt ervan uitgegaan dat het verschillende uitingen zijn van dezelfde aandoening. Vaak gaan allergische astma en allergische rhinitis samen, veel mensen hebben symptomen in zowel de bovenste als de onderste luchtwegen.
Bovendien zorgt de allergische reactie voor secundaire klachten: vermoeidheid, concentratieproblemen en slaapstoornissen.


Vegetatief (onwillekeurig) zenuwstelsel
Zonder heel diep op de theorie in te gaan, toch even enkele details. Binnen het vegetatieve zenuwstelsel houden het sympathische deel (zorgt voor o.a. meer lucht in de longen) en het parasympathische deel (zorgt voor rust en herstel) elkaar min of meer in balans. Heel grof gesteld, een toename van sympathische activiteit betekent een afname van parasympathische activiteit, en omgekeerd.


 


Hooikoorts tapen
De tape zoals die wordt gebruikt voor hooikoorts en COPD, wordt geplakt in een huidgebied waar vooral de sympathische relatie met de longen en luchtwegen duidelijk is. De sympathicus zorgt in de longen voor een luchtwegverwijding. Dit zou met name bij allergisch astma ervoor kunnen zorgen dat de primaire symptomen, benauwdheid en hoesten, afnemen. Daardoor zullen ook de secundaire symptomen, zoals vermoeidheid, verminderen.
Tegelijkertijd zou dit verklaren waarom de hooikoortstape niet altijd de gewenste uitwerking heeft. Als de klachten zich uitsluitend voordoen in het hogere deel van de luchtwegen en er eigenlijk alleen sprake is van een allergische rhinitis, zal het effect van de tape veel minder duidelijk zijn.

 

Waar kan ik zoal terecht?

Binnen onze vereniging zijn een aantal leden bekwaam in het aanbrengen van Medical Taping, onder andere tegen hooikoorts. Zoals al vaak bij de presentatie van blessurepreventie aangegeven blijft het aanbrengen van tape een vak. Het advies is daarom: vraag altijd hulp aan deskundigen.

 

Hier kan men terecht:

Vera Wevers, sportmasseuse, www.inner-fit.nl

Joyce Bekkering, medisch- en sportpedicure, www.voetenzo-pedicure.nl

Wijnand Hollander, sportzorgmasseur, www.sportmassage-geldrop.nl

Of kijk op: www.oefentherapiegeldrop.nl


 
www.logogeldrop.nl
In mei 2020 overleden kort na elkaar onze oudste leden Toos Frederiks(12-10-1933) en Jan Wasscher(05-07-1928). In 2005 waren Toos en… Meer >
 
www.logogeldrop.nl
Vandaag zijn de groepstrainingen weer gestart! De primeur was voor de wandelaars. In de loop van de week volgen het hardlopen,… Meer >
 
Op maandag 25 mei starten we weer met de groepstrainingen. Aanmelden om mee te trainen is niet nodig tenzij........ Meer >
 
www.logogeldrop.nl
De Nationale Diabetes Challenge kan helaas niet doorgaan zoals wij vanuit LOGO, zorgverleners Geldrop-Mierlo en Leef! Geldrop-Mierlo… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
19-04-2020 Meer >

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
03-11-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lopersgroep Geldrop e.o.
Zwembadweg 13

5663 PL  Geldrop

info@logogeldrop.nl

Terug naar boven